Elvira Madigan og Sixten Sparre

Mere om Elvira og Sixten ... Dines Bogø ... Gravsten - generelt


GRAVSTEDET - GRAVSTENENE: LANDETS SCT. JØRGENS KIRKEGÅRD 2013

O = Oprindelige sten. Sort: Sixten Sparre. Rød: Hedvig Jensen.


Gravplads nr. 4. De oprindelige gravsten genopsat og beskyttet. Et forsøg på at beskrive, hvor gravsten har stået og hvilken type, der har været opsat på Landet Sct. Jørgens Kirkegård.Nu er gravsted nr. D 17-22.

Citat fra Bjerreby-Landets pastorat:

Den lille mindeplads er i 2012 renoveret for midler fra Sydbank, Svendborg kommune og LAG Svendborg (midler fra EU og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter).

Mindepladsen er tegnet af Praksisarkitekterne, Troense og fremstår nu som en brostensbelagt plads omgivet af takspur og med de to gravsten i midten. I løbet af få år vil taksen gro op og dermed skabe et beskyttende rum om de to elskende, hvis kærlighed var så umulig, at den måtte ende med døden. Her kan man høre historien og måske tage en lille stund i fred og ro.

Gravstenene er renoveret af Stenhuggeren på Tåsinge. Sixten Sparres gravsten er af sort granit bragt ned fra Bohuslän i Sverige. Den har i sin tid fremtrådt meget elegant med bogstaver i bladguld, stenen står nu nyrenoveret med opmalede bogstaver.

Elviras Madigans gravsten er af smuk, hvid, italiensk marmor, denne marmor er ikke til at betale i dag, men var efter den tids forhold en mere tarvelig sten. Den er meget medtaget af tiden og tåler ikke vind og vejr. Derfor er begge gravsten nu beskyttet af en metalramme med en glasplade over.24. februar 2013. For at opfylde et ønske om bedre muglighed for, at formidle beretningen om parret, har man anlagt en lille rotunde med bænke. Etableret tæt ved det sted, hvor gravstenene på forskellig måde har været placeret siden 1889. (Foto: Fyns Amts Avis).I projektbeskrivelsen ved forbindelse med fornyelse af gravstedet for Elvira Madigan og Sixten Sparre på Landet kirkegård skriver man:

At man håber, at mange mennesker skal få en bedre og smukkere oplevelse ved at besøge stedet, dels ved at selve gravstedet bliver forskønnet og udvides til en brostensbelagt cirkelrund plads, der bliver siddeplads og et intimt rum omkring stenene, den historiske del tilgodeses dels ved anvendelsen af svensk granit til soklen midt i, dels ved forhåbentlig ved at anvende træ fra Nørreskoven til bænken.
19. juli 2013. På nær nogle få meter ligger gravstenene på samme plads som før 2012. (Foto: Claus Ehlers).
Fotos: 19. juli 2013 ... Dines Bogø ... Fotos: 10. sept. 2013
Kirkeværge Benta Nielsen fortæller i februar 2013, at gravstedet besøges meget af turister og man er glade for, at der er skabt en lille skærmet plads til glæde for alle.

26. september 2013. Den nye gravplads er nomineret til at deltage i en arkitektkonkurrence.
Landet Kirke nu også på 20 kr. mønt. Bemærk hjerterne og den lille pistol i højrekant.


Elvira Madigan: Gravsted Sixten Sparre: Gravsted ... Dines Bogø ... Nationalbanken om mønten